Трагедията със смъртта на двамата полицаи е резултат от дълъг и устойчив процес

...
Трагедията със смъртта на двамата полицаи е резултат от дълъг и устойчив процес
Коментари Харесай

Граница без държава

Трагедията със гибелта на двамата полицаи е резултат от дълъг и резистентен развой на разпад на страната и обществото

Трагедията със гибелта на двамата сътрудници при осъществяване на професионалните им отговорности е резултат от дълъг и резистентен развой на разпад на страната и обществото. Моторите на този разпад са политиците, изредили се в ръководството на страната в последните три десетилетия с известните до болежка приоми – брутално безнаказано плячкосване, обезкървяване на професионализма с назначения на послушни и поръчкови чиновници от министъра до чистачката и неналичието на коректив в лицето на обезверените, абдикирали и спасяващи се по единично сънародници.

Връщам се на миграционния напън, който стартира преди повече от 10 години, задействан от така наречен „ арабска пролет “, която попада в категорията „ цветни революции в цветни страни “, инсценирани с избрани цели, които последователно се реализират.

Този риск за страната е разполагаем от 2010 година и надлежно още тогава страната, в лицето на службите, отговарящи за защитата на държавната граница, е била длъжна да вземе нужните ограничения. Във връзка с това, Гранична полиция към този момент 10 години не обезпечила с нужния кадрови състав секторите с миграционен напън, главно по българо-турската граница.

Защо?

Отново става въпрос за схеми с пари от Европейския съюз и по-точно командировъчни средства, които се обезпечават по линия на Фронтекс, програмата „ Външни граници “. Размерът на тези командировачни средства към сегашния миг е 140 евро дневно и се дават единствено на командировани чиновници по външните граници на съюза. От тези 280 лева дневно, до командированите служители на реда сега доближават единствено 80 лева, от които 60 лв/квартирни и 20 лв/храноден, а останалата част 200 лева потъват неизвестно къде. Разбира се, и тези 60 лева за квартира отиват в тъкмо избрани места за настаняване на локални предприемачи, свързани с ръководещите.

Това е повода към този момент над 10 години да няма професионален кадрови запас от гранични чиновници, които дейно да охраняват границата ни с Турция. Тоест да са минали образователна подготовка за защита на границата, да са осведомени с местността в охранявания регион - главно горска пресечена околност, уязвимите места, контингента, тактиката за деяние посредством наблюдателни постове, заслони, контролно пропускателни пунктове и така нататък Включвайки и неприятната техническата обезпеченост, до случай на разпад на служебните джипове по време на придвижване, дефектирали камери, които не се обслужват сервизно, липса на екипи, които да възвръщат целостта на заградителните уреди откакто са срязани от трафикантите и така нататък

Да, изсипват се командировани чиновници от всички типове служби, поради асимилиране на парите, само че те не познават локалния терен, нямат оперативна подготовка да работят при нарушаване на границата, липсва съгласуваност за ефикасни заградителни мероприятия.

Отговорността за тези недостатъци носят политическото и професионално управление на Министерство на вътрешните работи през последните 10 години. Тези чиновници са откъсвани от фамилии, деца, домове по 15 дни месечно в продължение на години, което от една страна ги изтощава, а от друга блокира тяхната активност по места.

Срещу какво са изправени чиновниците, които охраняват българо-турската граница?

Изключително добре проведена войска от трафиканти и мигранти, обезпечени от всякакво естество. Всичко това допуска съществуване на съществено финансиране.

Въпросът е от кое място?

Отговорът е явен, става въпрос за геополитика!

Мигрантите, с изключение на от Сирия, които преди години идваха на огромни талази, в този момент са преобладаващо лица от Афганистан, Пакистан, Мароко, Алжир, кюрди от Ирак и така нататък При правене на профила им се откриват следните особености - най-вече млади момчета, които са минали военна подготовка – движат се в колона, тактичност употребена при минирани полета, постоянно снабдени с хладно оръжие, при задържането им в телефоните се откриват клипове с бойни подиуми и така нататък

Възниква страшния въпрос - тази подготвена войска, която влиза в Европа, какво може да направи във всеки един миг, в случай че бъде задействана от тези, които финансират прекосяването им?

Гореизброените народности мигранти си имат обособени канали за трафик, само че тактиката за прекосяване на границата е идентична. Всички са обезпечени с телефони, в които са заложени джипиес координати с главен и различен маршрут, начална и последна точка. Финансирането им се обезпечава на правилото – при постигане на избрана точка по маршрута, т.е. не им се дават пари на куп, с цел да не ги пропилеят.

През годините цената за трафик на мигранти през България пораства паралелно със стягане на ограниченията по границата.

Днес цената от турската до сръбската граница през територията на страната е 2 хиляди евро. на мигрант. Съответно от огромни групи мигранти преди години се минава към дребни групи. За превоз се употребяват транспортни средства с друго предопределение – коли за спешна помощ, таксита, камиони и така нататък За водачи се употребяват най-вече подвластни хора – такива с заеми, наркозависими или от средите на мигрантите, които не се тормозят от наказателното гонене.

Високите цени за трафик генерират милиони, с които безпроблемно се пробиват корумпираните чиновници на всички равнища в службите, с цел да се подсигурява чадър по цялото трасе – границите и навътре в страната.

Гореизложената информация в елементи по отношение на маршрутите, ангажираните лица от българска страна, местата за престой, слабостите на техническите уреди се намира в стотици рапорти и докладни мемоари, писани през годините от полицейските чиновници, само че професионалното и политическото управление не е взело отношение.

Затова през днешния ден, за гибелта на двамата полицейски чиновници заблуждение под отговорност и задържане би трябвало да има освен за директните причинители, а и за всички тези, които са основали условия за това – вътрешни министри и ръководители на служби.

Въпреки големия мигрантски напън на границата ни, при съществуване на държавническо мислене и професионализъм, в къс период може да се провежда дейно защита, която да не позволява прекосяване и надлежно трагични произшествия като вчерашния.

Светла им памет на починалите сътрудници!

Росен Миленов, поредно служил в Гранична полиция, Национална полиция, ГДБОП и ДАНС
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР